Имамо част да вам представимо чланове жирија овогодишњег такмичарског програма “Европа ван Европе”  у оквиру 38. ФЕСТ-а.

У такмичарској селекцији налази се 8 филмова, а о победнику ће одлучити жири у следећем саставу:

 

Alissa Simon, филмски критичар магазина “Variety” и члан жирија многих светских фестивала (Пусан, Монтреал, Карлове Вари и други)

 

Лабина Митевска, глумица (филмови: Пре кише, Добро дошли у Сарајево, Жели ме) и продуценткиња (филм: Ја сам из Титовог Велеса)

 

Дубравка Лакић, филмски критичар дневног листа Политика.

 

 

Alissa Simon 

Alissa SimonТренутно је селектор програма за Међународни филмски фестивал у Палм Спрингсу, Алиса Сајмон је посланик филма више од 25 година. Године 1999. проглашена је за Чикажанина године због иновативног рада као придруженог директора и програмског уредника у Филмском центру школе на Чикашком уметничком институту. Каријеру програмског уредника започела је на филмском одсеку Уметничког центра Вокер и у Међународном музеју фотографије у Кући Џорџа Истмана. Била је члан жирија на фестивалима у Пусану, Монтреалу, Карловим Варима, Љубљани, Сан Франциску, Сарајеву, Сочију, Клужу, Торину и Ванкуверу. Пише о филму и филмским фестивалима за Верајети. Студирала је на Јејлу. Поред магистратуре из области историје филма и критике на Универзитету у Ајови, магистрирала је Администрирање уметности на Универзитету у Винсконсину, у Пословној школи Медисон.

 

 

 

 

 

 

 

Лабина Митевска 

Labina MitevskaГлумачку каријеру започиње 1993. улогом Замире у филму Милча Манчевског Пре кише који осваја награду Златни лав. Потом наставља студије. Године 1996. почиње успешно да сарађује са Мајклом Винтерботомом у Добро дошли у Сарајаво и Жели те. Због ових остварења проглашена је Звездом у успону на Берлиналу 1998. Радила је са Дејвидом Ондричеком, Михаелом Бауманом, Кристијаном Вагнером, Јањом Глоговац итд. Године 2001. са сестром Теоном и братом Вуком оснива продуцентску кућу Sisters and Brother Mitevski Production. Филм из њихове продукције Ја сам из Титовог Велеса, дистрибуиран је у 14 земаља укључујући САД и Канаду. Године 1998. постала је члан Европске филмске академије. Наредних година била је члан жирија на фестивалима у Котбусу, Единбургу, Карловим Варима и многим другим. Као селектор, активно учествује и на Међународном филмском фестивалу Браћа Манаки.

 

 

 

    Дубравка Лакић 

Dubravka LakicДубравка Лакић, филмски критичар дневног листа Политика, рођена је у Београду. Дипломирала журналистику на Факултету политичких наука у Београду. Новинарску каријеру започела је у Радио Београду, на Програму 202 (1982), а у дневном листу Политика ради од 1989. Била је аутор и уредник специјализованих телевизијских емисија о филму Ин медиа рес и Кино клуб. Позната је и по својим бројним интервјуима са великанима светске кинематографије. Аутор је књиге Увећање – мајстори модерне режије и коаутор више књига о филму. Добитница је више награда. Аутор је концепта европског филма Палићког фестивала и оснивач филмске награде Tolerance Award, селектор је интернационалног програма Синема сити у Новом Саду, члан је међународне организације ФИПРЕСЦИ и управног одбора Филмског центра Србије. У досадашњој каријери била је члан жирија многих међународних фестивала.