Алиса Сајмон, гошћа 38. ФЕСТ-а, филмски критичар магазина “Variety”, селектор програма за Међународни филсмки фестивал у Палм Спрингсу, и члан жирија многих светских фестивала (Пусан, Монтреал, Карлове Вари и други). Ово је њена прва посета Београду.

 

-  Имала сам прилике да боравим у Сарајеву, Пули, али у Србији никад нисам била. Многи аутори из Србије долазе на фестивал у Палм Спрингсу на коме радим.

 

По Вашем мишљењу, каква је тренутна ситуација у кинематографији широм света?

 

- Ситуација није толико блистава. Због кризе, фестивалима је тешко да налазе средства јер спонзори више не помажу уметност у мери као раније. Такође, аутори и дитрибутери су у сличној ситуацији. Нажалост, многи су принуђени да привремено одустану од својих пројеката.

 

Кажите нам нешто више о фестивалу у Палм Спрингсу на коме радите.

 

- Фестивал је веома необичан, другачији од многих широг света. На другим фестивалима видећете пуно младих волонтера, док у Палм Спрингсу. Ми имамо скоро четири стотине волонтера чији просек година износи седамдесет пет. У Палм Спрингсу живи становништво које је претежно у пензији, имају пуно времена и воле да допринесу нашем фестивалу. Поред тога, долази нам доста људи широм Америке. По цео дан су пројекције, почев од девет ујутру. Многи аутори су изразили бојазан да ће им пројекције бити празне у јутарњим часовима, међутим, сале су биле пуне.

 

Били сте у жирију фестивала широм света. Којим критеријумима се водите када одлучујете о најбољем филму?

 

- Посматрам вештину режије, важна ми је прича и да је то нешто што нисам раније видела. Доста тога заснива се и на субјективном осећају. Када ми срце закуца брже или ми застане дах, једноставно знам да је тада реч о добром филму.