ИНТЕРВЈУ С КАТРИЕЛОМ ШОРИЈЕМ, ДИРЕКТОРОМ ИЗРАЕЛСКОГ ФИЛМСКОГ ФОНДА

Гост 38. ФЕСТа Катриел Шори, директор Израелског филмског фонда, студирао је у Филмској школи на Универзитету у Њујорку. Године 1983. био је продуцент филма ‘’Између зидова који је номинован за Оскара. Од 1999. године ради као директор Израелског филмског фонда – главног филмског фонда у Израелу, који подржава, подстиче израелске игране филмове. Фонд је поносан на то што је до сада подржао више три стотине дугометражних играних филмова. Господин Шори је претходно неколико пута боравио у Београду.

 

 

- Ово је трећи пут да сам у Београду. Учествовао сам на ФЕСТовом Б2Б-ју, а и долазио сам због филма ''Вавилон'' који је такође био приказан на ФЕСТу. Израелски филмски фонд је подржао и филм ''Слободна Зона'', али те године нисам био у прилици да дођем.

 

 

Чиме се бави Израелски филмски фонд?

- Израелски филмски фонд је главна институција која подржава и подстиче инвестирање и продукцију израелског филма. У Израелу није могуће снимати филм без државног новца. Због тога, ми се појављујемо као главни инвеститори и подржаваоци. Сваки пројекат који препознамо као занимљив, пратимо од главне идеје, све до реализације филма.

 

 

Чиме се руководите у одабиру пројеката?

- Кад вреднујемо пројкат, све узимамо у обриз. То значи да посматрамо сценарио који је важан сегмент, али не и једини. Посматрамо редитеља, који је опет важан, али не једини елемент, и на крају, продуцента. Имајући у виду ова три елемента, доносимо коначну одлуку. Један од разлога успеха израелских филмова јесте то што проналазимо снажне и моћне приче, талентоване редитеље и веште продуценте који ће реализовати филм у оквиру задатих рокова и прописаног буџета. Све ово заједно може допринети успеху једног филма.

 

 

Улазите ли у копродукције с другим земљама?

- У последњих осам година имали смо преко тридесет копродукција са Француском. Око двадесет са Немачком, Канадом... Уколико погледамо овогодишњи ФЕСТ, ''Либан'' је израелско - француско – немачка копродукција, ''Широм отворених очију'' је израелско – француско – немачка, ''Величина је важна'' је израелско – француска копродукција, као и филм ''Јафа''. Сви филмови који су на ФЕСТу заправо су копродукције.

 

 

По вашем мишљењу, чија кинематографија данас има највећи развој?

- Верујем да приче и енергија које долазе из земаља као што је Израел, па и из ваше земље, које обилују тешким причама, турбулентним околностима имају велику моћ. Приче са тих поднебља имају велику енергију и дух, обилују страшћу, што је изузетно за филма. Верујем да ће бити све више квалитетних филмова из нашег региона. Уколико се осврнемо на управо завршени Берлински фестивал, видећемо да је победник турски филм. У протеклих пар година на најзначајнијим фестивалим побеђивали су управо турски филмови, филмови из Румуније. Мислим да је пред ових кинематографијама дивна будућност.