Хрватски глумац, Рене Биторајац, познатији је овдашњој публици по многим серијама у којима је остварио запажене улоге. Имали смо прилике да га гледамо у серијама ''Наша мала клиника'' и ''Битанге и принцезе''. Поред глуме, бави се и писањем сценарија, као и водитељским послом. У филму ''Метастазе'' редитеља Бранка Шмита, тумачи главну улогу, што је и био повод нашег разговора.
 


Улога насилника који се баш не може похвалити стрпљењем, прилично је другачија од остварења у којима смо до сада имали прилике да вас гледамо?
 


- Често сам чуо да је овај лик сличан мени, али, верујте, у животу нисам истукао жену, крао у кладионици, нисам алкохоличар нити националиста. Физички смо доста слични, чак и слично говоримо. Мада, мислим да је највећа сличност између нас то што обојица живимо у Загребу. Ова улога ми није толико далека зато што, људи сличних мом лику, има. Они су свуда око нас и заиста постоје. Видели смо их на стотине пута.


 
Одакле сте црпели инспирацију у грађењу свог лика?
 


- Инспирацију сам првенствено имао у сопственом искуству, а затим и на основу већ виђених људи и догађаја. Веома су ми и пробе помогле. Оно што већ нисам знао, редитељ би ми објаснио својим сугестијама. На пробама смо уложили много времена у грађењу и уједначавању карактера. Признајем да су ми, кад сам први пут прочитао сценарио, односи међу ликовима били прилично нејасни. Мој лик се просто наметнуо као главни лик у друштву. Сам се тако поставио. Не дрогира се, презире дрогу, али дружи се с људима који се дрогирају. Све смо на пробама морали до детаља да уједначимо.
 


Како сте сарађивали са редитељем Бранком Шмитом?
 


- Сарадња је била одлична. У почетку сам био доста опрезан. Гледао сам његова претходна остварења и није ми било лако да се прихватим посла с њим. Кроз разговор и након неколико проба, схватио сам како Бранко размишља и помислио сам да је пред нама сјајно остварење. Још кад се профилисала глумачка екипа видео сам да је то то. Што се саме сарадње тиче, била је заиста одлична и на томе му од срца захваљујем. Многи редитељи су доста ''тврди'' за сарадњу, па чак и када бисте им предложили нешто, за шта видите да му се допада, он то неће прихватити, из неког разлога. Са Шмитом ми се то није догађало и заједно смо радили и на сценарију. Дивно смо сарађивали.
 


Шта је критика у Хрватској рекла за ваш лик?

 


- Критике су биле добре, а и публика се вратила у биоскопе. Тридесет хиљада људи који су погледали филм, у овим околностима представља велики број. Знате и сами да је са продајом и посетом биоскопима готово кад се појави пиратски ДВД. Осим тога, филм је награђен на фестивалу у Пули, а ја сам добио награду за најбољег глумца. Занимљиво да су негативне критике кружиле пре него што је филм уопште снимљен што је, сложићете се, апсурд. Критике су се промениле након што се филм појавио у дистрибуцији.
 


На каквим пројектима тренутно радите?
 


- Тренутно правим малу паузу. Прилично сам путовао по фестивалима промовишући ''Метастазе''. Што се тиче серија, шта сам снимио, снимио сам, а протекла година ми је била више него успешна