На овогодишњем ФЕСТ-у биће приказана три српска филма. Први од њих је филм “На Граници” редитеља Жарка Драгојевића који се на ФЕСТ-у приказује у четвртак 25. фебруара у 16.00 у Дворани културног центра у оквиру документарног програма “Чињенице и слагалице”. Овај филм говори о српском југу, о људима из копнене зоне раздвајања са Косовом и Метохијом који, иако су принуђени да се због честих оружаних напада повлаче са границе, тј. из својих села и кућа, не губе свој бодри дух.

 

Још један домаћи документарни филм из програма “Чињенице и слагалице” је филм редитеља Срђана Кнежевића “Центар за прање филмова” који је на програму у петак 26. фебруара у 16.00, такође у Дворани културног центра. Овај провокативни филм бави се дешавањима у свим областима

Фотографија из филма "Флешбек"

 

кинематографске индустрије у протеклој деценији у Србији, покушавајући да нађе одговоре за неке поступке нове власти, као што је на пример укидање Института за филм који је претворен у Филмски центар Србије.

 

Трећи по реду и једини домаћи филм који се налази у такмичарском програму “Европа ван Европе” је филм “Флешбек“ Александра Јанковића, редитеља млађе генерације чији је ово дипломски филм. Филм се приказује у Дворани културног центра премијерно у суботу 27. фебруара у 20.30, а реприза је у недељу 28. фебруара у 11.30.