На другој конференцији за новинаре 38. ФЕСТ-а, представљена је и публикација "Редитељке Југоисточне Европе" у издању Дирекције ФЕСТ-а. Слободан Шијан, који је приредио публикацију, рекао је о књизи:

 

"Оно што се десило последњих година јесте појава једног изузетног таласа редитељки дугометражних играних филмова на Балкану, и не само ових, већ и документарних дугометражних филмова, и то у земљама где жене нису играле толико запажену улогу у овој области филмског стваралаштва. Овај талас унео је значајне промене, како у квалитативном домашају тих кинематографија, тако и у њиховој међунароној рецепцији, а све то је можда неопходно сагледати и промислити на један дубљи и мисаонији начин него што је до сада урађено. Сви учесници округлог стола одржаног на прошлогодишњем ФЕСТу, били су сагласни да се њихова излагања и дискусије објаве у овој двојезичној публикацији. Ми много више знамо о филмовима из Западне Европе, Азије и Америке, него о филмовима из окружења. Сматрам да сусрети попут прошлогодишег, могу помоћи већем фокусирању међународне пажње, али и домаће стручне јавности, на кинематографије региона, као и стварању једне референтне библиотеке или серије издања неке врсте продубљене базе података, која ће пратити одређене теме и одређене феномене или  пак, поједине ауторе или појаве у кинематографији Југоисточне Европе."

На конференцији за штампу Слободан Шијан поменуо је недавно преминулог Рона Холовеја, нагласивши његов значај за овај округли сто, као и за проучаванје филма Југоисточне Европе.

 

Шијан је истакао да ће годишњи сусрети на ФЕСТ-у бити посвећени проучаванју кинематографија Југоисточне Европе и да је први округли сто био посвећен редитељкама које су у протеклих десетак година снимиле неке од најзначајнијих филмских остварења приказаних на различитим светским фестивалима.

 

 

Публикација је објављена у издању Дирекције ФЕСТ-а, приређивач је Слободан Шијан, преводиоци Ђорђе Зеленовић и Дијана Метлић, а штампана је у тиражу од 250 примерака.