38. ФЕСТ затворио је филм Метастазе, победник програма Европа ван Европе. Пред пројекцију филма гледаоцима су се обратили селектор и директор Фестивала Мирољуб Вучковић и Милош Параментић, као и председница жирија Лабина Митевска и Дубравка Лакић, чланица жирија.

 

Вучковић је нагласио да је оно што је замишљено и остварено, док се Милош Параментић захвалио публици, уваженим спонзорима и гостима, нагласивши да је на овом ФЕСТ-у продато преко 90.000 улазница, а да је пројекцијама присуствовало укупно 115.000 гледалаца. Параментић је велико свечано отварање 39. ФЕСТ-а најавио за 18. фебруар 2011.

 

Награду Политике, статуету Еритроцит, председница жирија Фестивала Лабина Митевска уручила је редитељу филма Метастазе, Бранку Шмиту. Она је изразила задовољство што је ФЕСТ један од ретких фестивала на коме су пројекције једнако пуне и у 11 ујутру и у осам увече.

 

Парафразирајући слоган фестивала, Бранко Шмит је истакао да награда коју је добио охрабрује, нагласивши као веома битну чињеницу да је филм настао у копродукцији Хрватске, Србије и Босне и да је то једини пут за филмску будућност региона.